PUNJENJE ili ZAMJENSKI???Uvijek izaberite PUNJENJE!

U vrijeme sve veće informatičke pismenosti i rastuće potrebe za korištenjem računala u svakodnevnom životu, pitanje potrošnog materijala za printanje dokumenata, fotografija i sličnih materijala postaje vrlo važna stavka i to ne samo u kompanijama, već i u kućnoj upotrebi.

S obzirom da se proizvodnja i punjenje tonera pretovrilo u veliku industriju, na tržištu se pojavilo nekoliko različitih vrsta tonera. Ponajprije, tu su originalni toneri koje je napravio proizvođač printera i koje se ujedno prodaju kao i model samog printera. Obnovljeni toneri su oni koje je obnovila i napunila neka treća tvrtka na način da su promijenjeni potrošni dijelovi, da je toner napunjen, testiran i pripremljen za novu uporabu. Novoizrađeni novi toneri (klonovi) su novi toneri koje je napravila neka tvrtka i prodaju se pod imenom te tvrtke (ne proizvođača printera). Krivotvoreni toneri su oni koje je napravila neka treća tvrtka i lažno se prodaju kao original. Postoje još i zamjenski toneri su također posebna kategorija, oni ne krše patente proizvođača originalnog tonera, no njih je na tržištu vrlo malo, cijena im nije toliko niska (uloženo znanje, vrijeme i novac u vlastite patente) te se pojavljuju nekoliko godina kasnije od pojave novog uređaja.

Obnovljeni toneri koji ne koriste patente proizvođača jedini su toneri koji su legalni što znači da legalan OBNOVLJENI toner koristi stari ORIGINALNI toner!

Zašto koristiti legalno obnovljene tonere ?

Obnavljanje korištenog tonera se smatra legalnim popravkom, ali proizvodnja novog proizvoda koji sliči originalu nije legalna. Zbog toga se danas u Europi ne rade takvi toneri jer su tužbe proizvođača originalnih tonera prema svima u prodajnom lancu dosta česte i završavaju u njihovu korist.

Nedostaci klonova

Klonovi nemaju unaprijed planiran ciklus eksploatacije . Proizvođači originala imaju unaprijed isplaniran sistem sakupljanja i zbrinjavanja praznih tonera. Većina njih se obnavlja ili se njihovi dijelovi recikliraju. S druge strane proizvođači klonova nemaju takav plan, njihova obnova je krivično djelo te su oni za jednokratnu upotrebu.Klonovi se ne pridržavaju EU propisa zdravlja i sigurnosti. Većina klonova se ne pridržava EU propisa zdravlja i sigurnosti. S obzirom da se na tim propisima kontinuirano radi te da se stalno donose novi propisi kao npr. REACH propis za sigurnost (kemikalije), kršenje tog, ali i drugih propisa će uskoro biti kažnjivo. Koriste više prirodnih resursa i loši su za okoliš!

Klonovi i zamjenski toneri koji krše patente, napravljeni su s jednim ciljem – biti jeftini. Proizvođači takvih tonera su u stalnom nadmetanju s drugim proizvođačima u utrci za što nižom cijenom što nižim troškovima proizvodnje a konačni rezultat je jako slaba kvaliteta konačnog proizvoda – loš ispis i manji broj stranica ispisa od originalog ili obnovljenog tonera.

Prema zakonima Europske unije koji se odnose na slobodu trgovine i tržišno natjecanje, prodavači se moraju pridržavati donesenih pravila ili će biti zakonski sankcionirani. I poizvođači originalnih i obnovljenih tonera imaju financijske gubitke što zbog zbog kršenja njihovih patenata što zbog potpuno novih tonera koji se lažno prodaju kao obnovljeni.